Какво представлява лечението на зъбните корени

Лечението на корените на зъба е процедура, която стоматологът извършва, за да премахне инфекция в центъра на зъба.

Инфекцията се причинява от множество фактори, които включват нараняване, тежък кариес или пукната пломба.

Какво представлява кореновият канал на зъба?

Кореновата система на зъба се състои от мека сърцевина – пулпа, която започва от короната (горната част) на зъба  и стига до корена (долната част) на зъба.

Пулпата е най-чувствителната част на зъба, в която се намират нервите и кръвоносните съдове. Но пулпата може да бъде инфектирана от бактерии, които постепенно я умъртвяват. Бактериите след това се разпространяват извън кореновия канал и инфектират тъканите около долната част на зъба.

В резултат на това зъбът започва да боли, а в по тежки случаи води до подуване на лицето. Това е характерна черта на зъбния абсцес, който възниква в резултат на инфекция в зъба.

Видове лечение

Основната цел на лечебните процедури е премахването на бактериите от зъба преди това да доведе до по-нататъшно увреждане. Това може да стане по един от следите два начина:

Лечение на кореновите канали (отстраняване на бактерии от инфектирания зъб).
Изваждане на зъба
Лечението на корените се предпочита пред изваждането на зъба. Това не омаловажава екстракцията на зъб, но много стоматолози предпочитат да се опитат да спасят зъба, а не да го премахнат. Плюс това загубата на зъб оказва негативни както физически, така и психологически ефекти.

Когато е необходимо кореново лечение?

Лечение на корените се налага в случаите на пулпит или силно повреден или счупен зъб. Но лечението се прилага и при възстановяване на напукани зъби или за отстраняване на поразени тъкани около зъбите. Това също е и възможност за онези хора, които са загубили зъб при злополука или катастрофа и се нуждаят от подмяна на зъба.

Но ако зъбът е силно повреден. Корените са му счупени и каналите са недостъпни, то тогава се налага изваждане на зъба.

Как се извършва кореново лечение?

Лечението обикновено се извършва от личния стоматолог. Разбира се пациентът може да предпочете услугите на специалист ендодонт. Той или тя ще премахне заразената част от пулпата от вътрешността на зъба, като почисти кореновия канал.

На специалистът може да се наложи да разшири кореновия канал, така че да може да бъде запълнен и запечатан. Това може да наложи няколко последователни посещения преди кореновият канал да бъде готов за запълване. Зъболекарят ще постави специално лекарство в канала, което ще убие останалите бактерии.

Ако се е образувал и абсцес на пациентът се предписва антибиотик, за да спадне отокът.

Засегнатият зъб се запълва и пломбира, като за по-добра защита се препоръчва и поставянето на коронка. Поставянето на коронка е препоръчително, защото зъбите претърпели кореново лечение са по-податливи на счупване в сравнение със здравите зъби. Короната намалява този риск.

Освен това стоматологът може да препоръча и избелване или друга процедура, която ще предпази зъб от обезцветяване с течение на времето.