Металокерамични коронки и мостове

Коронките от металокерамика са най-широко използвани в стоматологията. Състоят се от метално пънче (субструктура) от благородна или неблагородна сплав както при металните корони, но върху него се нанася химически свързана супраструктура от керамика. Връзката помежду им се осъществява чрез специален метален окисен слой. Изолацията на метала се постига чрез поставяне на опакери, които правят конструкцията естетична,а това се дължи на  надлежащата керамика,която може точно да възпроизведе естествения цвят и форма на зъба.


  • Обща информация

Преимущества на металокерамиката: съотношение качество – цена, функционалност, естетика, дълготрайност и здравина, биопоносимост /най-добра при благородните и полублагородни сплави/, не променят цвета си с времето, за различни дефекти в зъбните редици, приложима е върху импланти и мостове с голяма дължина

Недостатъци: през металокерамични зъби не преминава светлина – намалена естетика при фронтални възстановявания, противопоказания – при хора с парафункции (скърцане и стискане със зъби).

Металокерамика се изработва върху зъби изпилени с праг - прагово или без праг - тангенциално.