Обикновени пластмасови протези

Лечение тип протезиране се прилага най-често при дистално неограничени дефекти в зъбните редици – липсващи задни зъби или в ситуации на по-сериозна загуба на зъби, във всички случаи, при които мостовете не са възможни.

Етапите на изработка са: предварителен анатомичен отпечатък за модел за индивидуална лъжица;с нея се взима точния функционален отпечатък; проба с наредени зъби; предаване на конструкцията; контроли за ажустиране (при необходимост).

Протезите подобряват значително дъвкателната способност, подобряват естетичният вид, както и говора, особено при липсващи предни зъби. Не на последно място подобряват качеството на живот и самочувствието.


  • Обща информация
  • Допълнителна информация и ЦЕНИ

Пластмасовите протези са изработени от  полупрозрачна пластмаса с цвета на лигавицата,прозрачна хипоалергична пластмаса или еластична пластмаса, в която са вградени пластмасови, композитни или керамични зъби.В зависимост от броя на зъбите,които възстановяват биват пълни и частични.

Пълните протези са конструкции, поставен при цялостно обеззъбяване. Те разчитат на коренно различни средства за задържане – на вакуум ефекта в горната челюст и на точното съвпадение, без излишни плакови части към бузи и език в долната челюст. Етапите за изработването им изискват голяма прецизност, тъй като тук е загубена и вертикалната и хоризонталната компонента на захапката, променен е и външният вид.

При частичните протези  са запазени отделни зъби в челюстта, които служат като опора за протезата. Частичните протези се използват за естетично и функционално възстановяване на частично обеззъбени участъци на горната или долната челюст на пациенти, при които не могат да се приложат фиксирани ортопедични конструкции(корони и мостове) поради липсата на достатъчно налични зъби в устата,които да служат за мостоносители.Този вид протези са подвижни,изработват се от пластмаса и метал. Проектират се с различни опорно задръжни елементи, които им придават много добра стабилност в устата на пациента при дъвчене.