ОРАЛНА ХИРУРГИЯ

ОРАЛНА ХИРУРГИЯ е лечението на хирургични заболявания на устната кухина и прилежащите към тях заболявания на лицево-челюстната област. Днес, оралната хирургия е свързана преди всичко с това един зъб да бъде запазен, а не изваден, но в някои ситуации точно ваденето на един зъб е най-добрият начин  за решение на възникналия проблем.


  • Обща информация

Ваденето на зъб се извършва със стоматологични инструменти, под местна или пълна упойка. Преди да се предприеме вадене на зъб,  задължително трябва да се направи рентгенова снимка, за да се види състоянието на зъба, разположението на корените. Обикновено зъбът има атипичен строеж, неговите корени проникват дълбоко в челюстта.

Кога е необходимо да се разделим с болния зъб?

Когато: корозиоония процес се е усложнил до образуване на киста, гранолом в корена на зъба; паталогичния процес е обхванал нискочелюстният нерв; невъзможност за овладяване н възпалителния процес в костта, т.е. невъзможно е лекуването на остеомиелита и периодонтита; зъбът е толкова разрушен от корозоционни процеси, че съвременните методи на реставрация не позволяват неговото възстановяване; наличие на "мъдрец" косо разположен и разрушаващ съседните зъби.

 

Инцизиите или обостряни периодонтити – абсцеси  възникват на базата на гореописания гранулом и водят до силни, непреминаващи зъбни болки, а впоследствие и до абсцес (когато  инфекцията пробие костта и навлезе в меките тъкани). Тези случаи изискват спешна намеса – трепанация (пробиване на връхчето на зъба) в първа фаза или инцизия на абсцеса (при втора фаза).

 

Циркумцизио е операция, при която се изрязва лигавицата над зъба при затруднен пробив на мъдреци.Издлетяването на мъдрец е сложна операция с последваща оперативна травма. Тя е показана при липсата на място за пробива на мъдреца, при неправилно и трудно израстване на мъдреца, при разрушаването му от кариес с невъзможност за лечение или покрит от кост с неправилно положение и непрекъснати възпаления. Възстановяването изисква антибиотично лечение и спазването на определените правила съобщени от хирурга след интервенцията.