ПАРОДОНТОЛОГИЯ

ПАРОДОНТОЛОГИЯ

Какво е пародонтално заболяване?

Пародонталните заболявания са хронични бактериални инфекции на венците и поддържащата зъбите кост. Пародонталните заболявания са причинени от бактериална плака, която се натрупва върху зъбната повърхност и отделя токсини, които увреждат венците. Най-често срещаните симптоми са кървене и оток на венците, постоянен лош дъх, оголване на корените на зъбите, разклащане на зъбите и/ или отделяне на венеца от зъба, както и раздалечаване на зъбите.


  • Обща информация

Заболявания от този вид често са безболезнени,  поради което пациентът не разбира,  че има такова.  Проявата на част или всички тези симптоми излага на риск загубата на зъби. Но, чрез пародонтологично лечение и профилактика, те са предотвратими и напълно лечими.

Основната цел на дълбокия кюретаж е отстраняването на бактериалната плака и зъбният камък от зъбните повърхноси, а хирургичен кюретаж се прилага при по-напреднали форми на пародонтални зобалявания, като се използват различни хирургични техники за отстраняване на инфекцията и елиминиране на джобовете около корените на зъбите.