10-те най-чести дентални проблеми. Как да ги избегнем?

10-те най-чести дентални проблеми. Как да ги избегнем?

Оралното здраве има основна роля в цялостното здраве и благополучие. Лошата грижа за устната кухина може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като: сърдечно-съдови заболявания, инсулт, деменция, болест на Алцхаймер и много други. Устата на човек е буквално дом на безброй бактерии. Най-добрият начин да се премахнат тези бактерии е правилната хигиена на устната кухина и редовните посещения при зъболекаря.

Лошият дъх. Основният източник на лош дъх (или халитоза) е езикът. Лошият дъх се среща изключително често, може да бъде едновременно разочароващо и неудобно състояние, за лицата страдащи от него. Общите стоматологични условия, които причиняват лош дъх включват заболяване на венците (известен също като гингивит), кухини, сухота в устата, бактерии върху езика и рак на устната лигавица.

Четкането на зъбите, остъргването на езика и изплакването на устата с антибактериални води са сред основните ежедневни грижи, за справяне с този проблем, но ако тези методи не помогнат, то посещението при личния стоматолог е абсолютно наложително, за да се разбере повече и да се установи причината.

Заболяване на венците. Счита се, че заболяванията на венците обикновено се причинява от три фактора - лоша  хигиена на устната кухина, тютюнопушене и генетична предразположеност.

Страдащите от това заболяване често нямат симптоматика, докато са на 30 - 40 години. Най-леката форма на това заболяване се среща често дори и при тийнейджърите.  Пародонтозата, известна още гингивит, е по тежка форма на заболяването и може да постави голям риск за здравето, свързана с здравословни проблеми като инфаркт и инсулт. Парадонтитът е заболяване - инфекция в рамките на венците. Симптомите на болестта на венците включват неща като постоянен лош дъх, подути или кървящи венци и клатещи се или чувствителни зъби. Лечението често включва дълбоко почистване или остъргване на зъбен камък, антибиотици, вода за уста или гелове и хирургия. Но правилната хигиена на устната кухина, както и редовни рутинни посещения при Вашия стоматолог могат да помогнат за предотвратяване на този общ дентална проблем.

Афти в устата.  Повечето от нас са имали в устата възпаление от този вид, по едно или друго време и обикновено е изчезнало от само себе си. Афтите се разделят най-общо на два вида – гангрени язви и херпес. Първият вид не са вирусни афти,  могат да бъдат причинени от всичко – от стрес, общо заболяване на организма, наследствена предразположеност и др. Обикновено, с добра устна хигиена, минават за около 10-12 дни. Но ако заболяването стане хронично е задължителна намесата на стоматолог. Един от най-съвременните методи е третирането с лазер. Херпесът е вирусно и заразно заболяване. Придава се чрез директен контакт – при целуване, споделяне на една и съща чаша, прибори и прочие. Лекува се с антивирусни кремове и лекарства.

Кариес. Кариес е друг проблем и то много срещан, чийто причинител, отново са бактериите в уста. Кариесът е едно от най-често срещаните заболявания. При хранене в устата ни се създава образува киселина, която след това атакува зъбния емайл и създава пространства в които бактериите лесно проникват, но са трудно отсрамим от там. Здравословното хранене, не консумирането на сладки и газирани напитки, както и редовната хигиена на устната кухина и рутинни посещения при зъболекар могат да ви помогнат да се избегнете кариеса. Особено внимание е необходимо да се обърне на децата. При вече образуван кариес, в зависимост от големината му – лечението е пломба, инлей, онлеи, овърлеи, корони, а ако е необходимо и запълване на коренови канали за лечение на проблема.

Част 2