10-те най-чести дентални проблеми. Как да ги избегнем?

10-те най-чести дентални проблеми. Как да ги избегнем?

Втора част на "10-те най-чести дентални проблеми. Как да ги избегнем?"

Оралното здраве има основна роля в цялостното здраве и благополучие. Лошата грижа за устната кухина може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като: сърдечно-съдови заболявания, инсулт, деменция, болест на Алцхаймер и много други. Устата на човек е буквално дом на безброй бактерии. Най-добрият начин да се премахнат тези бактерии е правилната хигиена на устната кухина и редовните посещения при зъболекаря. 

Жълти зъби. Жълтите зъби не могат да доведат до основен здравословен проблем, но влияят на самочувствието на хората. „Непривлекателната усмивка“ може да бъде предотвратена, като се избягват неща, които оцветяват зъбите като кафе, чай червено вино, тютюнопушене и т.н.. Може да бъде третирана с продукти за избелване или като посетите зъболекар за процедури за професионално избелване на зъбите, но знайте, че някои зъби са естествено с по-жълтеникав оттенък.

Чувствителност на зъбите. Ако страдате от чувствителност на зъбите, тогава знаете колко болезнено може да бъде това в зависимост от тежестта на чувствителността. Може да изпитате чувствителност от яденето на сладки, като пиете горещи или студени напитки, ядете сладолед и др. Чувствителността на зъбите е лечима.  Посетете зъболекаря си, за да научите повече как. За това заболяване няма много причини. Чувствителност към киселинност или напукани зъби и оголване на повърхността в основата на зъба. Ако венците отстъпват само милиметър или два от основата на зъба - коренът на зъба става постоянно изложен на външно влияние, което води до  косвено стимулиране на нерва в центъра на зъба.

Зъбна ерозия.  Ерозия се причинява от киселина, която разяжда емайла на зъба води до загуба на зъбните структури. Симптомите на зъбната ерозия обикновено варират от лека чувствителност до по-тежкия проблем напукване на зъби и най-сериозното увреждане -  разтваряне на зъбния емайл, най-често в случаи на булимия. Този дентална проблем е също често срещан, но и във висока степен предотвратим - с добра хигиена на устната кухина, редовни стоматологични посещения, и здравословен начин на живот.

Скърцане със зъби.  Скърцането със зъби е дентална проблем, известен също като бруксизъм, и има силно разрушително действие в устната кухина. Най-честите причини за този проблем са разместените зъби и стресът. Бруксизмът води до понижаване височина на зъба, износване и дори до промяна в челюстта. Предотвратяването на скърцането със зъби става, чрез прилагане на ежедневни упражнения за релаксация за намаляване на стреса, необходимо е да се посети и зъболекар, защото е възможно и прилагането на  ортодонтско лечение или възстановителна дентална медицина.

Мъдреци. Ако човек има достатъчно пространство в челюстта си, то отстраняването на мъдреците не е наложително.  Но за някои хора, не е така. Понякога долните мъдреци не са разположени правилно в костта, а са наклонени напред или дори са напълно хоризонтални. Тогава тяхната коронка е забита в предходния зъб. Тласъците на растеж на мъдреците се явяват една непрекъсната травма за него и често той развива периодонтит, което налага неговото умъртвяване. Друг проблем, който мъдреците могат да причинят, когато са наклонени или хоризонтални, са ортодонтските деформации. Много често мъдреците бутат цялата зъбна редица, което води до скупчване на предните зъби. Освен изброеното,  мъдреците могат да предизвикат и възпалителни процеси на зъбите и някои зъболекари ще изберат да премахнете мъдреците, като средство за предотвратяване на инфекция.

Зъбобол. Зъбоболът може да бъде причинен от почти всичко изброено до тук – кариеси, засегнати мъдреци, заболяване на венците и т.н. Най-често болката да се получи в резултат от усложнение на не лекуван кариес - стигнал е до нерва и съответно, започват болките от самия нерв. За да няма болки, пациентът трябва да ходи на профилактичен преглед поне веднъж на 6 месеца.