PEEK на JUVORA е върхово постижение в зъботехниката.

PEEK (PolyEther Ether Ketone) е най-новият и върхов зъботехнически материали за дентални протези. Той е изключително здрав и лек, което осигурява пълен комфорт на пациента. Високоустойчивият полимер PEEK не съдържа метал, което го прави неутрален на вкус.

PEEK притежева изключителни предимства за протезите (частични или цели) на пациентите. Освен вече споменатите здравина,  лекота и неутрален вкус на протезите, PEEK полимерът се обработва много по-лесно от CAD/CAM фрезите. Дигиталният образ, който бива генериран следва индивидуалната дентална анатомия на пациента. Освен това той не е термо или електрически проводник, каквито са металните скелети на традиционните дентални протези. Липсата на метал го прави абсолютно биосъвместим съответно антиалергичен. Протезите изработени от PEEK е почти идентичен с костната структурата на човешката челюст. PEEK протезите притежават истински амортизиращ ефект, който поема натиска по време на дъвчене. Протезите изработени от този високоустойчив полимер и са най-дълготрайните на пазара. Те са изключително устойчиви на износване и загниване.  

Безметалните реставрации са все по-предпочитани, поради високите естетчини изиквания на пациентите. Друга причина е честата непоносимост към метал.  

Благодарение на отличните механични и химични свойства PEEK отдавна се използва в медицината за изработка на различни дълготрайни импланти. Примери за такива са изкуствени черепни плочи, компоненти на пръстите и коленните стави или междупрешленни части (гръбначни импланти). Характеристиките на PEEK го правят превъзходен за обработване с CAD/CAM фреза. Стоматолозите го предпочитат, защото предоставят изключителна реставрация – устойчива, биосъвместима, максимално близка до естествената кост като характеистики. Водещ бранд на PEEK е JUVORA. Тази марка PEEK полимер  е уникален с чистотата си. Единствената доверена лаботратория в България, сертифицирана от Juvora е бургаската Fines Dent.